Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Τα Ζωνιανά δίνουν ζωντάνια


Κινδυνεύοντας να φανώ καιροσκόπος θα αναφερθώ στα Ζωνιανά που εκτός των άλλων έχουν λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ελληνική τηλεόραση(λέμε τώρα).Τα Ζωνιανά όμως ζουν από την περίοδο της χούντας και μετά μέσα σε όλη την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη όλης της Ελλάδος.Και σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής σταδιοδρομίας.


Δεν έζησα στην χούντα και όσα αναφέρω είναι απόψεις μου από ρεπορτάζ,άρθρα,κουβέντες με παλιότερους(κάθε κομματικής κατεύθυνσης).Οι άνθρωποι χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: Αυτοί που είχαν βολευτεί,αυτοί που δεν μπορούσαν αν και κατά βάθος ήθελαν ή να βολευτούν ή να αντιδράσουν,και οι αντιρρησίες. Αυτοί που είχαν βολευτεί γαμούσαν τους τελευταίους ώστε να μην χαθεί η βολή τους ή απλά μερικοί κρατούσαν μία πιο διπλωματική στάση απέχοντας ώστε να έχουν και μία πισινή. Οι τελευταίοι γαμούσαν τους πρώτους από συνείδηση και υπήρχαν και ορισμένοι που κρατούσαν μια πιο μετριοπαθή στάση μπας και αποφύγουν βασανιστήρια κτλ.Το μήλον της έριδος για όλους ήταν η κατάκτηση εξουσίας.

Αυτό το χοντροκομμένο μοντέλο χρησιμοποιείται και σήμερα.Τα κόμματα σφάζονται για την κατάκτηση της εξουσίας,οι προστάτες για το ίδιο,οι παραγωγοί χασις επίσης,οι βουλευτές οι υπουργοί,τα κανάλια,αυτοί που πουλούν σερβιέτες....όλοι.


Κάπου ενδιάμεσα υπάρχει ο λαός.Αυτοί δηλαδή που θέλουν να πάνε με τη μία ή την άλλη πλευρά και είτε δεν μπορούν είτε δεν πάνε γιατί είναι ακάλεστοι.Με το ακάλεστοι θέλω να πω το εξής που ίσως να είναι και η ρίζα του προβλήματος.Ο λαός(η τάξη που δεν κυβερνά αλλά παράγει...λέμε τώρα)βρίσκεται στο μέσον και βρίσκεται σαν μη επιθυμητό μέλος της κοινωνίας,παρείσακτος.Αντί λοιπόν οι αντιμαχόμενες πλευρές να προσπαθήσουν να κερδίσουν το λαό ώστε μέσω αυτού να καταλάβουν την εξουσία αλληλοσφάζονται μη δίνοντάς του λογαριασμό.


Στα Ζωνιανά τώρα υπάρχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές(χασισέμποροι και ίσως και λίγοι μπάτσοι εναντίων)και ο απλός πολίτης του χωριού που θέλει αλλά δεν μπορεί.Κανείς δεν τον ρώτησε όταν του καταπατήσαν εκτάσεις,όταν του φέραν τον μπάτσο έξω απο το σπίτι του και μέσα σε αυτό στη συνέχεια,όταν δεν μπορεί να αναθρέψει τα παιδιά του με σωστά κοινωνικά πρότυπα.Τον έχουν γραμμένο στα αρχίδια τους.Η ίδια αντίλληψη τότε, η ίδια και τώρα.


Πώς περιμένουμε να αλλάξει η κοινωνία όταν ο τρόπος σκέψης ο συγκεκριμένος θεωρείται θέσφατο;Όταν αυτός που παρανομεί θεωρείται γαμιάς μάγκας και δεν ξέρω τί άλλο ακόμα.Όταν κοιτάμε τον παρανομούντα με δέος ενώ τον ήρεμο τον βλέπουμε σαν μαλάκα;


ΥΓ.1(Προς αστυνομικούς διοικητές)Τί έγινε ρε παιδιά;Πολύ Χόλλυγουντ δεν βλέπετε;Αφού φωνάξω στον κλέφτη μετά πάω και εγώ να τον πιάσω.

ΥΓ.2(Προς μπάτσους με κάλο στον εγκέφαλο)Για κανέναν διαμαρτυρόμενο συνταξιούχο ή για κανέναν φοιτητή είστε καλοί.Για παραπάνω δεν σας παίρνει.

ΥΓ.3(Προς μπατσόπουλα μεσαίας τάξης σαν έναν θείο μου)Δεν φταίτε σε κάτι εσείς και όμως εσείς σκοτώνεστε γιατί απλά είναι η μοίρα της μεσαίας τάξης.Όπως και η δική μας μοίρα...

10 σχόλια:

maria λεμονατη! είπε...

η εξουσια ανηκει σε αυτον που την παραγει (ωχ μπερδευτηκα, αφου ειπαμε οτι ο λαος παραγει και δεν κυβερνα :0).

Zaphod είπε...

To YΓ2 όλα τα λεφτά!

Lily είπε...

Sorry ekana malakia kai ekana delete to sxoleio kata la8os sou apo to blog mou kai den mporo na to epanaferw!! Htan polu eystixw 8a mporouses na to ksana postareis????!!!!
SORRYYYYY !!!! Polu drepome pou ekana tetoia malakia apo biasini giati eimai douleia!!!

island είπε...

@Lily
Καλημέρα...μην ανησυχείς και κυρίως μην ντρέπεσαι.Σιγά το "λάθος".Το ξαναπόσταρα.
@maria λεμονατη!
Ο λαός παράγει αγαθά σωστά το είπες και η εξουσία παράγει εξουσία(μου αρέσει βασικά αυτό).
@Zaphod
θενκς...επιφυλάσομαι και για άλλα...

Lily είπε...

Kαι Ναι επιτέλους εδέησα και σε έκανα link στο blog μου.
Τα « Σπάει» το Πόστ σου !!!

island είπε...

@Lily
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και το λινκ...ανταποδίδω

an205 είπε...

Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο "λαός".
Ναι οι μεν και οι δε, πολιτική εξουσία από την μια και πραγματική εξουσία (κεφάλαιο με οποιαδήποτε μορφή) από την άλλη βλέπουν τον "λαό" σαν μια αγελάδα "νέας εκτροφής", που την έχουν δηλαδή κλεισμένη σ' ένα κλουβί, βλέπει μόνο τεχνητό φως και την ταϊζουν ορμόνες και αντιβιωτικά. Την έχουν μόνο για να την αρμέγουν! Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποκλειστικότητα μας είναι παγκόσμιο σχεδόν (τι σου κάνει η παγκοσμιοποίηση). Το κακό είναι ότι οι "δικοί" μας "αφέντες" είναι και διεστραμένοι γιατί την "πηδάν" την "αγελάδα" κανονικά και δίχως τύψεις... Θα μου πεις "πρέπει να 'σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"... Σωστό και πάντα υπήρχε η "άρχουσα" τάξη και οι "υπό" αλλά υπήρξαν εποχές που η "αγελάδα" κλωτσούσε την καρδάρα και απαιτούσε. Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται, να "κλωτσήσουμε" όχι μόνο την καρδάρα αλλά και την "εξουσία" και να τους θυμίσουμε ότι μπορεί να είμαστε "αγελάδες" αλλά δεν είμαστε "βόδια"....

Τα προβατάκια - Τσίμης Πανούσης

άιντε βγήκαν πάλι τα προβατάκια
άντε με ντουντούκες και πανό
θέλουνε να διώξουνε τις στάνες του θανάτου
θέλουν περισσότερο σανό

άιντε βγήκαν πάλι τα προβατάκια
θέλουνε ν' αλλάξουνε βοσκό
έξω ο Αμερικάνος καουμπόη
ζήτω ο μοντέρνος Γκορμπατσώφ

Κι εγώ απ' το πεζοδρόμιο να παρακολουθώ
μίζερο τσοπανόσκυλο περιθωριακό
μα σαν πλακώσουν λύκοι, τα πρόβατα σκορπίζουνε
και πάλι σα μαλάκας θα καθαρίσω εγώ

άιντε βγήκαν πάλι τα προβατάκια
άντε με ροκάνες και κασκόλ
έχουν στα λαρύγγια τους φωτοβολίδες
και χαροπαλεύουν για ένα γκολ

Κι εγώ τερματοφύλακας στα ένδοξα γκολπόστ
δοκάρια κυανόκρανα και δίχτυα της Λακόστ
μα σαν πλακώσουν λύκοι, οι φίλαθλοι σκορπίζουνε
και πάλι σα μαλάκας θα καθαρίζω εγώ

island είπε...

@an205
Είναι μεγάλη η κουβέντα για το αν ο λαός μπορεί ή όχι.Και δενλέω για μία κινητοποίηση ή μία αντίδραση αλλά για μία αλλαγή σκέψης 180 μοιρών.Μάλλον δεν μπορεί από μόνος του και αυτό το πιστοπιεί ο Τζιμάκος με το ένθετό σου(ααπημένος μου)αλλά και ο Χριστιανόπουλος:
"Συνδικαλιστήκανε τα πρόβατα και ζητήσανε καλύτερες συνθήκες σφαγής".Καλησπέρα

fpboy είπε...

Το ποστ όντως ''τα σπάει''!!
Νομίζω οτι ο λαός μπορεί,
αλλά θέλει υποστήριξη .
Πιστεύω πως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι σε αυτό το ''παιχνίδι'' με την εξουσία είναι οι δημοσιογράφοι.
Αν αυτοί λειτουργούσαν αλλοιώς (και όχι σαν κομματόσκυλα!),
θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά βήματα μπρος σαν κοινωνία.
Αλλά...

island είπε...

@fpboy
Στην κατάσταση στην οποία έχουμε επέλθει θέλουμε και έναυσμα από τους δημοσιογράφους.Όμως γιατί να θέλουμε έναυσμα και όχι στήριξη αφού ξεκινήσουμε μόνοι μας μία προσπάθεια;Το θέμα που με ενοχλεί είναι ότι αν δεν γίνει ντόρος δεν ασχολούμαστε,και όταν γίνει ντόρος το ξεχνάμε.Είμαστε λαός με μία απο τις μεγαλύτερες ιστορίες και πλέον με μία απο τις μικρότερες μνήμες.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια