Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής


Παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής σήμερα και πάλι εμφανίστηκαν σε ηλεκτρονικές και μη φυλλάδες χιλιάδες ευχολόγια γι αυτήν την ημέρα.Διάβασα στο site της Καθημερινής http://www.kathimerini.gr/ πως φέτος 55 χώρες έχουν καταδικάσει σε θάνατο πάνω απο 3800 άτομα.
Αν παραδεχτούμε ότι σίγουρα στις παραπάνω αποφάσεις υπάρχει ένα στατιστικό λάθος της τάξης του 8% τότε πάνω από 304 συνάνρωποί μας θα πεθάνουν άδικα (Το 8% το είχα διαβάσει κάπου στο νετ και όταν το βρω θα ανεβάσω την πηγή).
Σε μία απο τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη(Ηνωμένες Πίπες Αμερικής) ,που διατυμπανίζουν όταν είναι να σφάξουν παιδάκια σε πολέμους την έννοια της δημοκρατίας,η θανατική ποινή είναι must,ένας τρόπος εκδίκασης που τον συναντάμε κυρίως σε απολυταρχικά καθεστώτα.
Και όλοι εμείς σιωπούμε και μόλις βλέπουμε στις ανατολικές χώρες λιθοβολισμούς ή κάτι παρόμοιο πλένουμε τα χέρια μας σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι και λέγοντας πως αυτά τα πράγματα αρμόζουν σε τριτοκοσμικές χώρες και πίνουμε άλλη μια γουλιά απο το φραπόγαλο.Ξεχνάμε βέβαια τί κάνουν οι μπάτσοι στα αστυνομικά τμήματα κατά ομοθρήσκων και αλλοθρήσκων...
Το ρολόι στον καθρέπτη της φωτογραφίας ίσως λέει σε ποιά χρονολογία έχουμε κολλήσει...και είναι πολύ μακριά το "σημερινό" μέλλον.
Πάνω λοιπόν απο 304 άτομα θα πεθάνουν χωρίς να έχουν κάνει κάτι αξιόποινο.Ίσως αυτοί να είναι τυχεροί.
Καλά τσιφτετέλια λοιπόν στα κωλόμπαρα της παραλιακής...(αυτό δεν λέει το πρόγραμμα μετά τις ειδήσεις;)και ζήσε τη στιγμή... πάνω στην ηλεκτρική καρέκλα.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_21_09/10/2007_167257

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι ότι εγώ ξέρω, (άλλωστε ακόμα “ σημαντικές επιστημονικές έρευνες”, όπως αυτή στον ‘αθέατο κόσμο’, εκπομπή του έγκριτου δημοσιογράφου -σύζυγο bimbo γυναίκας -ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ, είχαν ΜΟΝΟ μία μαρτυρία κάποιου που είδε την «κόλαση», όλοι οι άλλοι είδαν ένα άσπρο φως και δεν ήθελαν βασικά να επιστρέψουν από αυτή την γαλήνη, ΟΥΠΣ!! ΧΑ ,ΧΑ!) , αλλά ως φαινομενικά σκεπτόμενο όν, θέλω να παραθέσω τις παρακάτω απορίες:
Τι είναι αυτό που προσδίδει στην ανθρώπινη ύπαρξη αυτό το «σημαντικό» ; ,
Τι είναι αυτό που επικυρώνει την αναγκαιότητα του να ζούμε για πάντα;
ΟΧΙ δεν είμαι υπέρμαχος της θανατικής ή οποίας άλλης ποινής, αν δεν μπορέσει κάποιος πρώτα να με πείσει για την ανωτερότητα του συνόλου, έναντι της μονάδας Έχουμε πολλά παραδείγματα που μπορούν να δικαιώσουν ότι το κοινά αποδεκτό δεν είναι απαραίτητα και σωστό.( π.χ το πασίγνωστο «δικαστήριο» της ιεράς εξέτασης έναντι του Γαλιλαίου).Μήπως η κοινή πεποίθηση ότι ο ΘΑΝΑΤΟΣ = ΚΑΚΟ είναι ένα αντίστοιχα, σύμφωνα με το παραπάνω πρόχειρο παράδειγμα, ότι η κοινή πεποίθηση δεν είναι αυταπόδεικτα και σωστή;
Δεν προσπαθώ, να αποφύγω(εντέχνως) το νόημα του κειμένου που μοιράστηκε μαζί μας ο island, νομίζω όμως ότι προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε ποιο σύνθετα μηνύματα/προβλήματα, όπως γιατί θα πρέπει να «τιμωρούμε» σχεδόν άκριτα, τους συνανθρώπους μας (αν καταλαβαίνω καλά, αυτά που θέλεις να πεις island) θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε, (ο καθένας για τον εαυτό του) πρώτα απ’ όλα, αν τα εκ’ του γενετικού κώδικα (DNA ) οριζόμενα, διαμορφώνουν τον κανόνα για το γενικότερο «καλό»;(ΗΙΝΤ: Αν υποθέσουμε ότι όλοι ζούσαμε, για πάντα!, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για το κλειστό οικολογικό σύστημα της γης ; Και κατ’ επέκταση των κατοίκων της;)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι κατά , αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

pietà είπε...

Σκληρό ποστ, αλλά σωστό. Τα σέβη μου..

island είπε...

@nuclear Θα μπορούσες να έχεις μία πολλή δημιουργική σελίδα blog με τον περιεκτικό λόγο που έχεις.ελπίζω να το κάνεις αργότερα.Το dna μας έχει μέσα,απο καταβολής θα έλεγα ως αγριάνθρωπους.Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιες αντιδράσεις μας δεν έχουν με τον καιρό,ευτυχώς,εκπολιτιστεί.Θέλουμε να θεωρούμαστε πλέον πολιτισμένα όντα οπότε αυτές οι βάρβαρες και απολυταρχικές πράξεις θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί ιδιαίτερα από ένα πλέον σύγχρονο κράτος όπως οι εξ'αποδώ.
Δεν είπα πως είναι σημαντικό πράγμα η ζωή αλλά καλό θα ήταν να προσπαθούσαμε να το κάνουμε σημαντικό,ο καθένας στην κοσμάρα του βεβαίως βεβαίως.Ούτε ο θάνατος είπα ότι είναι κακό.Ίσα ίσα πιστεύω πως ο θάνατος είναι το μόνο σίγουρο χαρτί πάνω στο οποίο θα έπρεπε να στηριχτούμε για την υπόλοιπη ζωή μας.Απλά μου γυρνάνε τα άντερα όταν κάποιοι ως νέοι μεσσίες δικάζουνε συνανθρώπους τους,χωρίς να σκέφτονται ότι κάποια απόφασή τους είναι σίγουρα λαθεμένη,και στερόντας τους την παραπάνω ανακάλυψη.Την ανακάλυψη του θανάτου ως αξία της ζωής.
Και βέβαια δεν θα άντεχε το οικολογικό μας σύστημα το βάρος της "ζωής μας για πάντα"αλλά ας αφήσουμε την φύση και την εθνική οδό να αποφασίσουν γι αυτό.
@salerosa είναι σοβαρό γι αυτό το έθιξα.Ευχαριστώ για την στήριξή σου.
@pieta Χαίρομαι που το βρήκες σωστό και σκληρό.Τα σέβη είναι δικά μου προς εσένα για τα όμορφα κείμενά σου.

Ψυχάκιας είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

το θέμα της θανατικής ποινής είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αλλά μέσα στο μυαλό ενός Ψυχάκια είναι και απλό.

Ένας ζωντανός οργανισμός (ας χρησιμοποιήσω τον άνθρωπο για το παράδειγμα) όταν προσβληθεί από ένα μικρόβιο αμέσως παρουσιάζει κάποια συμπτώματα τα οποία ειδοποιούν για την εισβολή και την αμυντική διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει.

Τα εν λόγω συμπτώματα συνήθως μας οδηγούν στον ιατρό. Εκείνος με τη σειρά του αν κρίνει ότι πρόκειται για ένα απλό κρύωμα ή ένα μικρόβιο-ιό με σύντομο κύκλο ίασης μας προτείνει να ξεκουραστούμε και να ακολουθήσουμε ένας συγκεκριμένο τρόπο ζωής ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Εάν πρόκειται για ένα πιο δυνατό μικρόβιο-ιό μας χορηγεί αντιβιοτικό με σκοπό τον "θάνατο" του μικροβίου και συνεπώς την ίαση.

Δυστυχώς υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση κατά την οποία το μικρόβιο-ιός ανήκει στην ομάδα μικροβίων-ιών για τους οποίους η ιατρική δεν έχει απάντηση..δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση ο θάνατος του οργανισμού (του ανθρώπου για το παράδειγμά μας) είναι σχεδόν βέβαιη.

Γιατί τα λέω αυτά?

Κοινωνία = ζωντανός οργανισμός

Μικρόβιο-ιός = πάσης φύσεως παραβάτες του νόμου

Ιατρός = Δικαιοσύνη

Κάποιοι παραβάτες μπορούν και πρέπει να σωφρονιστούν κάποιοι άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν δια παντός από τον κοινωνικό οργανισμό..αυτή η θεωρεία προϋποθέτει ιατρούς χωρίς φακελάκια.

Είμαι υπέρ της θανατικής ποινής με την προϋπόθεση της "τυφλής δικαιοσύνης"...το δικαίωμα στη ζωή δίνεται σε όλους μας σαν δώρο...δεν το αξίζουμε όμως όλοι μας στην πορεία της ζωής μας..κάποιοι δεν αξίζουν τα δώρα.

Για κάθε μία θανατική καταδίκη ενός θύτη κάπου στο κόσμο υπάρχει τουλάχιστον ένα θύμα....για κάθε παιδί που πεθαίνει στο Ιράκ το μοναδικό θύμα είναι το ίδιο το παιδί..κάποιος του στέρησε το δώρο του!

island είπε...

@Ψυχάκιας
όταν ο ψυχισμός του ανθρώπου είναι σχεδόν απροσδιόριστος πως μπορώ εγώ να δεχτώ έναν άλλο να κρίνει μία στιγμή τρέλλας μου;Όταν αυτός ο άλλος δεν ξέρει τί έχω περάσει.Και γιατί αυτός ο άλλος δεν μπορεί να δεχτεί ότι όταν είμαι νηφάλιος δεν μου περνάει απο το μυαλό να σκοτώσω(ήταν μια στιγμή τρέλλας ας πούμε)και ότι σίγουρα αν ήμουν σε πιό καλή κοινωνικοοικονομική ίσως κατάσταση δεν θα το έκανα.
Αλλά και γιατί να μπορεί να φύγει απο τη ζωή τόσο εύκολα κάποιος και να μην τον αφήσουμε να ζήσει στα σκατά που ζούμε εμείς;
έτυχε να γνωρίσω μία δασκάλα ενός Ρουμάνου ο οποίος είχε σκοτώσει και είχε φάει ισόβια.(Δεν θέλω να αναφερθώ στα πορίσματα των ψυχολόγων για το τί πέρασε στην παιδική του ηλικία)Ο τυπάς λοιπόν είναι ένας εξαιρετικός ζωγράφος όπου ήδη τα έργα του εκτίθενται.Θα έπρεπε αυτός αλήθεια να καταδικαστεί σε θάνατο με τόσο φοβερό υπόβαθρο παιδικής ηλικίας;Αλήθεια φταίει αυτός για ότι έκανε;(Και δεν μιλάω μόνο για υπόβαθρο φτώχιας γιατί τέτοιο έχουν πολλοί).Καλώς ήρθες στην κουβέντα μας.

Ψυχάκιας είπε...

@ island.

Φίλε ζούμε σε έναν κόσμο όλοι μαζί.

Όλοι ξεκινάμε (όπως έχω ξαναπεί) με ένα δώρο, τη ζωή.

Όμως ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, καλός ή κακός, όμορφος ή άσχημος, ψηλός ή κοντός, φυσιολογικός ή ανώμαλος..κλπκλπ

Για να μπορέσει αυτή η μάζα να συμβιώσει ομαλά, ισορροπημένα και φυσιολογικά κανένας δεν πρέπει να κρίνει κανέναν. Όμως όλοι πρέπει να ζούμε βάσει κάποιων κανόνων, σύμφωνα με κάποιους νόμους. Αυτοί οι νόμοι-κανόνες πρέπει να έχουν ως βάση κάποιες αντικειμενικές αξίες-αρχές.

Βάσει αυτών θα πρέπει να μπορούν να μας κρίνουν ανώνυμη "γνώστες και χειριστές" των νόμων αυτών.

Ο ψυχισμός του ανθρώπου ακόμα χαρτογραφείται και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ αυτή η εξερεύνηση συμφωνώ. Όμως...

Δεν θα εκτελεστεί κάποιος επειδή αυνανίζεται..

..επειδή είναι ηδονοβλεψίας..
..επειδή είναι κλέφτης..
..επειδή είναι ψεύτης..
..επειδή είναι κομπλεξικός..
..επειδή σκότωσε κάποιον σε άμυνα..
..επειδή σκότωσε κάποιον εν βρασμώ ψυχής..
..επειδή σκότωσε κάποιον λόγω κρίσης αποδεδειγμένης σχιζοφρενικής ανωμαλίας..
..επειδή σκότωσε κάποιον σε ατύχημα..

Όμως..

..πρέπει να εκτελεστεί αυτός που σκοτώνει για να γίνει πλούσιος..

..αυτός που σκοτώνει και έχει την ψυχική/πνευματική διαύγεια να παραμυθιάζει την αστυνομία για δέκα μέρες..

..ο έμπορος ναρκωτικών..

..ο εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας..

..ο εγκληματίας πολέμου..

..ο έμπορος σάρκας..

..ο σκότωσα κάποιον στο γήπεδο για πλάκα..

..ο κτίζω ΡΙΚΟΜΕΞ μηχανικός..και ας είναι όχι απλά καλός ζωγράφος αλλά ο Πικάσο ο ίδιος..και ασ έχει όχι ένα παιδί αλλά δέκα..

..γιατί όλοι αυτοί ήξεραν τι έκαναν και ΓΙΑΤΙ το έκαναν!

Πρέπει να "εκτελεστεί" ηθικά και κοινωνικά ο..

..περνάω με κόκκινο..

..ο πάω με 200klm μπάς και καυλώσω την ηλίθια συνοδηγό μου..

..ο παίρνω φακελάκια γιατρός..

..ο ξεπουλάω γή πολεοδόμος..

..ο τα παίρνω πολιτικός..

κλπ κλπ

Όχι πια άλλο "ψεύτικος ανθρωπισμός" και "Επιστημονικοποίηση" των αυτονόητων. Έχουμε φτάσει να θεοποιούμε τους θύτες και να ξεχνάμε τα θύματα. Αυτή όμως η στάση παράγει μόνο ένα πράγμα..Θύματα, νέα Θύματα!

Και σκέψου ότι αν όλοι όσοι είχαν άσχημα παιδικά χρόνια, είχαν το ελαφρυντικό να σκοτώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ή όσοι έχουν οικονομικά προβλήματα να τραβήξουν και κανένα..βιασμό πχ, ,τότε θα είχαμε λύσει ή το πρόβλημα του περιβάλλοντος με αφανισμό του είδους ή το δημογραφικό!!

island είπε...

@ψυχάκιας
Και πάλι δεν συμφωνώ με την εκτέλεση των ανθρώπων παρά την πολύ δυνατή σου απάντηση.Όλα αυτά τα καθίκια θα έπρεπε να βασανισθούν ίσως αλλά όχι να εκτελεσθούν.Και δεν εννοώ βασανιστήρια με μαστίγια.Εννοώ τα βασανηστήρια της απομόνωσης.Ίσως και να ενσωματωθούν ομαλά στην κοινωνία μετά απο 40 χρόνια εγκλεισμού.Αλλά πές μου φίλε ψυχάκια.Πόσα απο αυτά τα αποβράσματα που ανέφερες έχουν καταλήξει,όχι να θανατωθούν,αλλά να δικαστούν έστω για εγγλήματα κατά της ανθρωπότητας;Πόσα;Έστω και ένας μου φτάνει για αρχή.Και επειδή αυτοί δεν δικάζονται αλλά κάποιοι άλλοι(ψυχολογικά διαταραγμάνα άτομα)είναι και αυτός ένας λόγος να σταματήσουν οι θανατώσεις.Ευχαριστώ πάντως για την παρέμβαση.